facebook

ЦентърБългарски институт по Египтология

Ръководител на центъра

 

Проф. Сергей Игнатов, д.н.

проф. Сергей Игнатов, д.н.


Проф. Игнатов е египтолог с научни интереси в областта на лингвистиката, историята и религията на Древен Египет. Защитава докторска степен по история в Санктпетербургския държавен университет. През 1993 и 1995 г. специализира в All Souls College, Оксфорд, изнася лекции в Санктпетербургския университет, в Сантяго де Компостела, в Руския институт по египтология  (Москва), на световни конгреси и семинари по египтология в Торино, Кеймбридж, Кайро.

 

Професионалната му кариера преминава през СУ „Св. Климент Охридски“, където е последователно лектор (от 1985 г.), асистент (от 1991 г.) и доцент (от 1996 г.). В Нов български университет е ръководител на департамент „Средиземноморски и Източни изследвания“ (от 1998 г.) и декан на Бакалавърски факултет (от 1999 г.).

Създател и директор на Българския институт по египтология към НБУ от 2006 г. Вицепрезидент на International Association for Ancient Oriental studies, International Associassion of Egyptologists (от 1985 г.), член на Egypt Exploration Society, Great Britain (от 1993 г.) и на Русско-германское общество по изучению культурного наследия Древнего мира,  Санкт-Петербург   (от 1989 г.).

Проф. Сергей Игнатов, д.н. е член на Настоятелството на НБУ от 25.03.2013 г.

В периода 2009–2013 г. е министър на образованието, младежта и науката. Сред големите му реформи са закриването на Висшата атестационна комисия (ВАК), предоставянето на широка автономия и въвеждането на диференцирано финансиране на университетите, приемането на стратегия за научни изследвания, на закон и стратегия за младежта, въвеждането на студентското кредитиране, провеждане на решение за създаване на ОПНОИР.

Ректор на Нов български университет от 2002 г. до 2009 г.

Проф. Сергей Игнатов, д.н. има над 40 научни публикации в издания в София, Лондон, Кеймбридж, Кайро, Торино, Сантяго де Компостела, Санкт-Петербург и Москва.

Автор е на книгите „Морфология на класическия Египет“,  „Мъдростта на древните египтяни“, „Египет на фараоните“,  „Папирусът не расте на скала“ и „The Body of God“.

 

 

За контакт:

 

корпус 1, офис 415 

тел.: 02/8110 415, в. 1415

е-mail: signatov@nbu.bg