facebook

ЦентърБългарски институт по Египтология

Религията на Древен Египет

religiyata-na-dreven-egipet-t-lekov_184x250_fit_478b24840a

Религията на Древен Египет

Леков, Теодор. - София: Изток-Запад, 2007

Научни и учебни издания

Настоящата книга e посветена на религията на древните египтяни. Тя изследва представите на древните египтяни за света, описва сътворението на света и неговите движещи сили през погледа на египетските понятия. Разказва за египетските божества и за египетската представа за бога и божественото. Търси отговор на въпросите какво е мястото на човека в света и каква е съдбата му след смъртта, в какво се корени схващането на египтяните за безсмъртието.

 

Изложението е основано на изучаването на древните йероглифни текстове и е илюстрирано с многобройни примери. Книгата е снабдена с над 200 черно-бели илюстрации. Понятията на египетската религия и имената на божествата са поднесени в допълнителен речник. Речникът съдържа основна информация за божествата, термините и понятията в египетската религия, както и йероглифното изписване на думите.

 

Книгата е предназначена за широк кръг читатели, които се интересуват от религията и културата на Древен Египет, както и като учебник за студентите, посещаващи курсовете по религия и митология на Древния Египет в програмите по египтология на НБУ.